
طرح یکپارچه مدیریت پسماند شرکت ملی نفت ایران
محیط زیست یک موهبت الهی است که باید برای حفظ حقوق نسلهای آتی به طور پایدار مورد استفاده قرار گیرد. در بخش بالادست نفت و گاز به ازای تولید هر بشکه نفت، مقادیر قابل توجهی مواد زائد جامد و مایع در اثر فعالیتهای اکتشاف، حفاری، فراورش، پالایش و انتقال محصولات نفتی تولید میشود.
با توجه به نقش راهبردي و نظارتي مديريت بهداشت، ايمني و محیط زيست شركت ملي نفت ايران، تدوين طرح جامع مديريت پسماندهاي شركت ملي نفت در دستور كار اين سازمان قرار گرفت. پس از بررسي كلیات مديريت پسماند و الزامات و استاندارهاي ملي و بین المللي و همچنین شناسايي و مطالعه ساختار سازماني، فرآيندها و فعالیتهاي شركت ملي نفت ايران، یازده واحد پايلوت جهت انجام مطالعات مديريت پسماند انتخاب و معرفي شدند.
بعد از طراحي و تدوين پرسشنامه تخصصی، بررسي و مستندسازي وضعیت موجود مديريت پسماند در واحدهاي پايلوت از طريق بازديد میداني و برگزاري جلسات فني با عوامل كارفرما با توجه به فرآیندهای تولید و جريانهاي ورودي و خروجي فرآيندها صورت گرفت. نقاط تولید پسماند بررسي و علل تولید، مقدار و نوع پسماندهاي تولیدي، نحوه ذخیره سازي ،نگهداري، جمع آوري و حمل و نقل، پردازش و بازيافت، و دفع تعیین گرديد. نتایج حاصل از مطالعات و واحدهای پایلوت انتخاب شده نشان داد که سالانه حدود 954 هزار تن انواع پسماند در زنجیره بالادست نفت و گاز تولید می گردد كه قسمت عمده آن مربوط به عملیات حفاري در خشكي و دريا ميباشد و از كل پسماندهاي تولیدي سالانه میزان 98/35 درصد دارای منشا صنعتی هستند همچنین مشخص گردید که در عملیات بهره برداري خشكي بیشترين میزان پسماند خطرناک تولید می گردد.